Plastic, plastic en nog eens plastic!
Mijn vrouw Michelle tagde mij van de week op facebook in een bericht In dit bericht wordt de foto van de “overmatig plastic” getoond met in het bericht de nodige reacties. En laten we eerlijk zijn het is ook echt om te huilen. Zoveel plastic wat er in de vrije natuur rond slingert.
In de Stille oceaan is er zelfs een gebied ontstaan waar 79.000 ton plastic drijft. Dit is helaas niet het enige gebied waar plastic de zeeën vervuilt. Ook op de Noord- en Zuidpool en zelfs in onze mooie Noordzee of Waddenzee hebben wij er last van.
De term Plastic soup is bedacht door Oceanograaf Charles Moore. Deze zeilde in 1997 van Hawai naar Zuid Callifornia en ontdekte op zijn reis plaatsen waar meer plastic bij elkaar kwam dan op andere plaatsen in de Stille oceaan. Hij merkte op dat het plastic niet alleen op de oppervlakte dreef, maar ook in de lagere lagen van de oceaan zaten. Hij noemde dit fenomeen “plastic soup” en sinds die tijd wordt deze benaming over de gehele wereld gebruikt. (bron)
Tesamen met heel veel andere berichten zowel in de media als op sociale media wordt eigenlijk opgeroepen om zuiniger op onze aarde te zijn. We hebben de aarde al zoveel schade toegebracht. Diersoorten verdwijnen, de vervuiling wordt alleen maar groter en bossen ten grootte van meerdere voetbalvelden verdwijnen dagelijks van onze planeet.
Ook wij in Nederland zijn hier schuldig aan. Gelukkig hebben wij de overheid.
De overheid heeft op 1 januari 2016 besloten dat het weggeven van draagtasjes niet meer mag. Er moet vanaf deze datum betaald worden voor je draagtas. Helemaal goed natuurlijk. Als wij op deze manier kunnen bijdragen aan een schonere wereld. moeten we dat zeker doen.

Alle supermarkten staan volledig achter dit initiatief. Wij kunnen namelijk de wereld verbeteren! Daarom zamelen wij oa. de plastic los van het andere vuil in. Echter…..
Heb je wel eens goed gekeken in de supermarkt? Appels worden niet meer los verkocht. Die worden bijna per stuk in plastic verpakt. Dit geld voor meer fruit.
Komkommers liggen niet meer los in de bak. Hier zit een plastic folie omheen. En ga zo maar door.

Michelle zou, na een drukke week, lekker gaan koken. Tijdens het klaarmaken van het eten kwamen we erop hoeveel van dit plastic om ons lekker biefstukje heen zit. Dit stukje biefstuk gekocht in diezelfde supermarkt. Die supermarkt die zo enorm begaan is met de natuur. Die supermarkt die eigenlijk wel 50 cent zou willen rekenen voor een draagtas omdat het beter is voor het milieu!
Een biefstukje zit tegenwoordig in 3-voudig plastic.
Het vlees ligt keurig in een bakje. Deze wordt keurig (op vleesniveau) ingeseald om daarna nog een mooie plastic verpakking te krijgen.

Ik ben bang dat het de supermarkt helemaal niet te doen is over het plastic. Onze geliefde grossier wilt omzet maken. Of dat nou is door u een product te verkopen of u een tasje te laten betalen, dat maakt helemaal niet uit. Omzet is omzet!
But thats’s my opinion.
Jake!